banner
Cumpar pe persoana fizica sau juridica? Ce este mai convenabil

Avem o firma mica si intentia este de a cumpara o proprietate. Cum este mai convenabil? Ca aceasta sa fie cumparata pe persoana fizica sau juridica?

O achizitie imobiliara pe persoana juridica

Daca cel care vinde este purtator de TVA, cel care cumpara este de asemenea purtator de TVA, aceasta taxa poate fi recuperata. Daca cel care este cumparator este persoana fizica, TVA-ul nu mai poate fi recuperat. Vorbim asadar de un prim avantaj aici.

Daca decideti sa cumparati pe persoana juridica atunci trebuie spus ca valoarea unui imobil poate intra in lista de cheltuieli amortizate, reducandu-se impozitul pe profit. Tot la cheltuieli deductibile puteti trece tot ce tine de renovare, daca va fi cazul, extinderea unui imobil sau renovarea acestuia sub orice forma. Acestea pot fi deductibile si cand achizitia este facuta pe persoana fizica, care intra in comodat sau are contract de inchiriere cu persoana juridica.

Aspecte contra

Trebuie punctat ca atunci cand achizitionati un imobil pe persoana jurdica aveti un impozit anual pe cladire mai mare decat ati plati in calitate de persoana fizica.

De asemenea, la inchiriere un cumparator persoana juridica platitoare de TVA va incasa chiria plus TVA-ul, dar la persoane fizice va incasa doar chiria.

In cazul revanzarii, o strategie pe care multi o practica in functie de evolutia pietei imobiliare, un alt dezavantaj ar putea fi legat de faptul ca platiti un impozit dublu pana cand suma incasata ajunge la asociati. Societatea in sine plateste impozitul pe profit ce reiese din vanzarea efectuata, retine impozitul pe dividende.

Situatia este mai mult discutabila, daca avem in discutie si finantarea de la institutii bancare. Nu toti au investitia pregatita doar pentru a tranzactiona. Au doar o parte sau poate o prea mica parte. Un imprumut in banca este avut in vedere. In acest sens, conditiile de creditare ar putea fi ceva mai avantajoase per persoana fizica, inclusiv la capitolul perioada de creditare.

Asadar, inainte de o decizie radicala sunt mai multe aspecte de avut in vedere. Va suntem alaturi cu optiuni, cu un vast portofoliu si va putem selecta vanzatorul de imobil si in functie de aceste aspecte daca trebuie.Rendered in:0.010120153427124